Steeds meer patiënten melden medische fouten in de zorg
- Buro Letselschade
- 14 okt 2024
- 3 minuten om te lezen

Het aantal patiënten dat fouten in de zorg ervaart, neemt toe. Uit recent onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat over de laatste twee jaar 16% van de respondenten aangeeft dat er tijdens hun behandeling iets misging. Dat is een stijging ten opzichte van 2021, toen meldde 13% van de respondenten dat iets mis ging.
Medische fouten
Volgens de Patiëntenfederatie moeten we denken aan verschillende soorten (medische) fouten, zoals het krijgen van verkeerde medicijnen, de klachten van de patiënt niet serieus nemen of een te late diagnose.
Zo geeft een van de respondenten aan: ‘Na een operatie werd tot twee keer de overdracht van afbouw van morfine verzuimd en leidde tot complicaties.’ Een ander licht toe: ‘De ingreep mislukte doordat er geen rekening werd gehouden met traumatisch verleden zorgvrager.’ Weer een andere patiënt vertelt: ‘Als ik met de eerste druppels was doorgegaan, waren mijn ogen stukgegaan’.
Oorzaak medische fouten
Volgens de respondenten ging het in 31% van de gevallen om onvoldoende communicatie tussen de zorgverlener en de patiënt. Ook het niet (goed) op de hoogte zijn van de medische informatie van de patiënt was in 23% van de gevallen de oorzaak van de fout.
Het kan en moet beter. Te meer nu volgens 64% van de respondenten de fout door de zorgverlener had kunnen worden voorkomen. Bij de respondenten waarbij er bijna iets misging, is dat percentage 49%. In beide situaties had dus minimaal de helft van de fouten volgens de patiënten voorkomen kunnen worden.
Volgens directeur-bestuurder Arthur Schellekens is een belangrijk probleem dat artsen vaak niet goed op de hoogte zijn van het medisch dossier van hun patiënt. Dit komt doordat patiënten telkens opnieuw toestemming moeten geven voor het delen van hun gegevens tussen verschillende zorginstellingen. De Patiëntenfederatie pleit daarom voor snellere en betere uitwisseling van medische gegevens. Volgens haar moeten privacy en veilige zorg hand in hand gaan.
Gevolgen medische fouten
En dat terwijl de gevolgen van een fout enorm groot kunnen zijn. Bij 18% van de patiënten waar iets mis ging leidde de fout zelfs tot permanent lichamelijk letsel en bij 21% tot psychisch letsel. Een van de respondenten geeft aan: ‘Veel pijn, koorts, vermoeidheid, uitval van werk, financiële schade, naast een gecompliceerde herstel operatie met langdurig herstelperiode erna.’
Ondanks de grote gevolgen die de fout kan hebben, dienen veel patiënten geen klacht of schadeclaim in, namelijk slechts 14%. 35% van de gedupeerde patiënten onderneemt helemaal niets. Dit gebrek aan meldingen kan leiden tot herhaling van fouten. Er is dan ook meer transparantie nodig over de kwaliteit van zorg, zodat patiënten beter geïnformeerde keuzes kunnen maken.
Conclusie Rapport Patiëntveiligheid Patiëntenfederatie Nederland 2024
Kortom, ondanks dat er voor dit onderwerp in de afgelopen jaren veel aandacht is geweest, heeft dat nog niet geleid tot merkbare verbetering voor patiënten, aldus directeur-bestuurder Arthur Schellekens. Er is dus veel ruimte voor verbetering door op een andere en betere manier met elkaar samen te werken.
Met voornoemde aanbevelingen doet de Patiëntenfederatie een poging om de patiëntveiligheid beter te waarborgen. Hoewel het begrijpelijk is dat er in de zorg fouten worden gemaakt kan en moet het beter. Meer aandacht voor communicatie en een betere uitwisseling van medische gegevens zijn cruciale stappen om de zorg veiliger te maken.
In het rapport doet de Patiëntenfederatie dan ook de volgende aanbevelingen richting de zorgverleners:
- verbeter de communicatie met de patiënt door tijd te maken voor een gesprek met de patiënt, ze te laten zien dat de zorgverlener het dossier kent en de patiënt te betrekken bij de zorgkeuzes die geboden kunnen worden;
- verbeter de communicatie tussen zorgverleners door de communicatie met de patiënt met elkaar af te stemmen en duidelijk te maken waarom verschillende zorgverleners om dezelfde informatie vragen.
Vragen?
Hebt u vragen op het gebied van aansprakelijkheid, schade en verzekeringen, dan kunt u altijd vrijblijvend telefonisch contact met ons opnemen. Wij denken namelijk graag met u mee.
Lees volledige rapport op: Rapport Patiëntveiligheid van Patiëntenfederatie Nederland 2024
Comments